Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

30 let SZBK ČR

Vážení členové Svazu záchranných brigád kynologů ČR, dne 17.února 2020 bude našemu svazu přesně 30 let. Je mezi námi ještě mnoho těch, kteří se tomuto zrodu věnovali a také těch, kteří sice mladší, ale o historii se zajímali.


30 let SZBK ČR
Autor: | Datum: 17.2.2020 - 00:00 | Zhlédnuto: 5607x

Jen pro připomenutí – dne 17.2.1990 se uskutečnil v Praze sjezd, který ustanovil základní úkoly této vznikající samostatné organizace. Byl přijat název Svaz česko-moravsko-slezských záchranných brigád kynologů.

Čestným prezidentem byl zvolen pan Jaroslav Hnízdil, výkonným pak pan Zdeněk Babor.

Viceprezidentem se stal pan Vladimír Kuchta a druhým pan Zdeněk Katolický. Sekretářem byl pan Miroslav Zábranský, který je dosud naším čestným členem. V komisi ZZP pod vedením Václava Schobera pracoval i nynější viceprezident pan Květoslav Štibora. Tehdy byli členy prezidia i vedoucí jednotlivých krajských brigád.

Až na dalším sjezdu byl zjednodušen název svazu a dodnes je používán jako Svaz záchranných brigád kynologů ČR. Také se změnilo vedení svazu – prezidentem se stal pan Vladimír Kuchta, který byl v této funkci až do roku 2016.

SZBK ČR se začlenil do Federace branných činností a sportů – dnešního Sdružení sportovních svazů.

V roce 1993 vznikla Mezinárodní organizace IRO a je nám ctí, že jsme byli jednou ze sedmi zakládajících organizací. Toto zaznělo i na slavnostním večeru, který uspořádalo IRO ke svému 25.výročí vzniku.

Za těch 30 let získal svaz uznání na mezinárodním poli nejen ve sportu na MS, ale i při nasazením, kde se naši psovodi zúčastnili. Máme vybudovaná střediska pro výcvik, která navštěvují hojně i cizí organizace. Máme řadu titulů z MS, které nás řadí mezi úspěšné a aktivní organizace.

I přes nynější stagnaci ve výkonech věřím, že je to období přechodné a opět zazáříme tak jako v minulosti. Ve světě na stupních vítězů na MS a v praxi s atestovanými psovody IRO, kde jsme byli dlouhou dobu zařazeni do 1. kategorie – „Organizace pro nasazení“. Není to jen image našeho svazu, ale svědčilo to o vysokém stupni připravenosti našich psovodů. Daří se nám v ČR v rámci HZS, kde máme řadu atestovaných psovodů v plošném i sutinovém vyhledání, je potřeba tyto psovody využít i na mezinárodní platformě. Určitě budou úspěšní a svaz tím zase posílí svou pozici. 

Takže vážení členové Svazu záchranných brigád kynologů, toto je krátké připomenutí vzniku svazu, ke kterému se řadíte. 30.letou historií se může pochlubit jen málo organizací. Važme si toho, važme si i těch, kteří to vše připravili a budovali. Někteří už mezi námi nejsou, ale i tak si zaslouží vzpomínku a dík.

A ti, kteří stále nějakým způsobem pro svaz pracují si zaslouží váš dík a obdiv. Nejen kritiku, někdy i z neznalosti. Pokud se budou všichni snažit o blaho svazu tím, že předvedou dobře vycvičeného psa, nebo další, kteří udělají pro tyto psovody akci a funkcionáři v jednotlivých krajích, kteří se starají o to, aby jiní mohli cvičit, tak vše dohromady je to týmová práce. A to by mělo být krédem, nejednat sobecky , ale s ohledem na to, že jsem členem organizace, která má jako hlavní náplň a prioritu záchranu lidského života.

Na to vše vzpomeňte v den 30 výročí vzniku organizace, kde máte čest být členem.

Ing. Helena Šabatová
Prezident SZBK ČR

Napsali o nás: Ve jménu člověka... článek na www.ecanis.cz


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
PRAKTICKÝ ZÁVOD KYNOLOGICKÝCH ZÁCHRANNÝCH TÝMŮ / 21.-23.6.2024 / Lysá Hora - Beskydy
Pozvánka na MOD 2024 - praktický 24h závod záchranných týmů kolem Lysé Hory
28.2.2024 17:03

... přejít na aktuality