Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

39. Mistrovství České republiky záchranných psů SZBK ČR zná svého mistra

Dne 4.10.2019 se konalo pod organizačním vedením prezidentky Svazu záchranných brigád ČR, Ing. Heleny Šabatové, již 39. mistrovství záchranných psů ve vyhledání osob v sutinách podle nejnáročnější zkoušky zkušebního řádu ZZP 3.


39. Mistrovství České republiky záchranných psů SZBK ČR zná svého mistra
Autor: Mgr. Lucie Dlouhá - hlavní rozhodčí MR ZP SZBK ČR 2019 | Datum: 7.10.2019 - 00:00 | Zhlédnuto: 5899x

Ještě těsně před vyhodnocením postupového žebříčku z kvalifikačních výběrových závodů nebylo letos však jasné, kde a kdo bude tuto vrcholnou akci SZBK ČR pořádat. Proto se pořadatelství ujalo samotné prezídium SZBK a mistrovství bylo situováno do sutinového trenažéru ve Chbanech, kde v letošním roce tedy proběhly závody ZZP 3 včetně tohoto mistrovství již potřetí. Nicméně i tak se podařilo rozhodčím připravit pro psovody a jejich psí záchranáře terén a situaci opět odlišným a zajímavým způsobem, takže se nedá říct, že by se scénáře nasazení opakovaly. Co se však bohužel poslední dobou ve Chbanech opakuje, je nepřízeň počasí. Tentokrát nás zaskočil již den před závodem nástup drsného podzimu s teplotami lehce nad nulou a s vytrvalým deštěm, který v sobotu sice ustal a podmínky se zdály být pro práci psů vcelku dobré, ale kolem poledne se rozfoukal silný ledový vítr, který byl zatěžkávací zkouškou nejen pro rozhodčí a pomocníky na sutině, ale i pro samotné závodníky.

Letošní startovní pole účastníků bylo z důvodu odřeknutí účasti několika kvalifikovaných pro nemoc psů, psovoda či březost feny nakonec jen čtrnáctičlenné. Nicméně konkurence a kvalita v tomto poli byla poměrně velká a výkonnost v práci na sutině vcelku vyrovnaná. Po splnění všech disciplín (2x vyhledání v sutině a poslušnost) byly na základě splněného limitu splněny dvě vrcholové zkoušky ZZP3, na úrovni mistrovství republiky tak nastalo v tomto ohledu zlepšení. A několik dalších psovodů v pořadí mělo ke splnění zkoušky též dobrými výkony nakročeno, ale přeci jen drobné chyby v taktice na sutině nebo na poslušnosti je o zkoušku připravily. V souhrnu byl na 1.speciálu (rozhodčí Edita Labíková) splněn limit čtyřikrát (nález všech subjektů), na 2.speciálu šestkrát (rozhodčí Lucie Dlouhá) a na poslušnosti devětkrát (rozhodčí Petr Katrev).

Vítězem a mistrem republiky se stala Ms. Eva Klemšová s maliňačkou Bria Hradní sklep (splněna zkouška ZZP 3), titul vicemistra vybojovala Bc. Iveta Katrevová se zlatým retrívrem Maxem / Jewel General Golden Countrysides (a taktéž zároveň splněna zkouška ZZP 3) a na třetím místě skončila Hana Vymazalová s fenou belgického ovčáka Niki z Huckelovy vily. Všem třem moc gratulujeme! Nicméně velký obdiv a potlesk si zaslouží úspěch Ms. Evy Klemšové, která tímto vítězstvím získala již čtvrtý titul mistryně republiky v SZBK a završila tak svůj velký sen zvítězit na mistrovství republiky v kategorii ZZP 3 se všemi svými dosavadními třemi psy: Irma od Kalače Elijan (2009), Billy Jean Black Sky (2016, 2017) a nyní Bria Hradní sklep (2019). Takový úspěch je velmi ojedinělý a staví laťku úspěšnosti a výkonnosti velmi vysoko.

Mistrovství republiky záchranných psů v sutinovém vyhledání SZBK ČR se chystá v roce 2020 na svůj jubilejní 40.ročník. Věřme, že se podaří připravit velmi kvalitní závod se zajímavými lokalitami a mistrovství nám přinese opět hezké výsledky. Zároveň očekáváme se vzrůstající kvalitní základnou výkonnostně trojkových psů hojnou účast na výběrových závodech pro MR 2020. Všem budeme přát hodně zdaru!

Mgr. Lucie Dlouhá
Hlavní rozhodčí MR ZP SZBK ČR 2019


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
Praktický závod v kategoriích STOPA a PLOCHA, 19.10.2024
Pozvánka na praktický závod záchranných kynologických týmů určený pro středně pokročilé.
17.4.2024 22:26

... přejít na aktuality