Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Český pohár v plošném vyhledávání ZTV3

Pod pořadatelskou taktovkou ZBK Vysočina proběhl v sobotu 24.8.2019 druhý letošní závod v nejvyšší kategorii plošného vyhledávání podle zkušebního řádu SZBK ČR.


Český pohár v plošném vyhledávání ZTV3
Autor: | Datum: 29.8.2019 - 00:00 | Zhlédnuto: 5300x

Velmi potěšitelná byla účast 13 závodníků, což je v kategorii ZTV 3 pozitivní trend a ukazuje se, že se rozrůstá počet psovodů v rámci SZBK, kteří jsou schopni se svými psy nastoupit na tuto poměrně náročnou zkoušku. Rozhodnutí navýšit počet vrcholových závodů ZTV3 alespoň na dva ročně se proto zdá být správné.

Závod probíhal v lesních terénech v okolí obce Nová Buková nedaleko základny Obalovna u Pelhřimova. Terény byly co do členitosti i rozmanitosti dobrou prověrkou fyzických schopností psů i zkouškou orientace psovodů v terénu a jejich schopnosti zvolit správnou taktiku pro hledání podle větru a charakteru terénu.

Vyhledání živých osob ve svažitém a pro průchod a orientaci náročnějším terénu posuzovala rozhodčí Judita Klarnerová. Zde se závodní týmy nejvíce potrápily s vyhledáním osoby ve výšce, jejíž nález byl pro splnění zkouškového limitu i dobré umístění v závodě klíčový. Nalézt všechny hledané subjekty v tomto terénu se podařilo 7 týmům.

Terén pro vyhledání cadaveru byl situován do bukového lesa se skalnatými útvary. Zde posuzovala hlavní rozhodčí celého závodu, Lucie Dlouhá. V tomto prostoru po celý den díky vysokým korunám stromů panoval příjemný stín a pofukoval poměrně stabilní vítr, i když teplota během dne vystoupala až na 27 stupňů a odpoledne bylo chvílemi dusno. Tyto podmínky včetně charakteru terénu museli závodníci umět vhodně aplikovat pro volbu taktiky pro vysílání psa. S vyhledanim cadaveru v pozemním úkrytu u paty nízké skalky si víceméně poradili až na jednoho psa všichni, rozdílovým subjektem byl však cadaver ve výšce v nízkém smrčí. Jeho správné dohledání vyžadovalo od psa i od psovoda již více zkušeností a úspěšně si s tímto úkolem poradilo 5 týmů.

Velmi pěknou práci v obou terénech a bodově ohodnocenou ve známce výborně předvedla nakonec vítězná dvojice Nikola Skokanová a maliňačka Apríl Barathea ze ZBK Praha . V rodině Skokanů a současně v ZBK Praha zůstalo i stříbro, neboť na druhé místo se 176 body za oba speciály dosáhl Honza Skokan též s BOM Beryl Hradní Sklep. Třetí příčka závodu patří úspěšné stálici vrcholných svazových akcí, Lence Knolové ze ZBK Ústí nad Labem, jejíž flatka Bailey Alebasi Jílové splnila zkoušku ZTV3 již podruhé.

Nemohu se též nezmínit o smolařce závodu, Evě Klemšové, která vybojovala s malinou Bria Hradní sklep čtvrté místo, ale již bez zápisu zkoušky s jedním chybějícím subjektem, přičemž všechny úspěšné nálezy měla hodnoceny ve známce výborně. Vlastní chybou se však psovodka připravila o lepší výsledek, protože si spletla čas svého nástupu do prvního terénu a musela tak v tomto terénu pracovat ve zkráceném časovém limitu.

Ačkoli na splnění limitu zkoušky v početném startovním poli dosáhly jen první tři týmy, byly i mezi dalšími v pořadí k vidění opravdu pěkné práce v terénu, kde k dopracování chybělo kousek štěstí. Nicméně je nutno podotknout, že na druhou stranu se objevily i výkony slabší, především díky horší fyzické kondici psů nebo chybné taktiky psovoda v prohledávání, který unavenému psu svým vedením práci ještě ztížil. Psovodi se ale určitě ze svých chyb poučili a příští akce v kategorii ZTV3 slibuje opět velkou účast a hlavně kvalitní výkony.

Závěrem tohoto hodnocení se nesmí zapomenout poděkovat organizátorům a obětavým figurantům za perfektně připravenou akci. Gratulace patří vítězům a poděkování všem účastníkům za přípravu psů i svojí směrem k praxi, kterou zkouška ZTV 3 ve zkušebním řádu navozuje


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
PRAKTICKÝ ZÁVOD KYNOLOGICKÝCH ZÁCHRANNÝCH TÝMŮ / 21.-23.6.2024 / Lysá Hora - Beskydy
Pozvánka na MOD 2024 - praktický 24h závod záchranných týmů kolem Lysé Hory
28.2.2024 17:03

... přejít na aktuality