Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Český pohár v terénním vyhledání ZTV3 potvrdil připravenost

Český pohár v terénním vyhledání ve vrcholové kategorii zkoušky ZTV3 proběhl pod taktovkou Záchranné brigády kynologů Praha dne 20.8.2022.


Český pohár v terénním vyhledání ZTV3 potvrdil připravenost
Autor: Lucie Dlouhá | Datum: 23.8.2022 - 00:00 | Zhlédnuto: 576x

Ačkoli se závod konal v krásných, hustých a terénem rozmanitých lesích u obce Skalsko, připomínal díky vytrvalému dešti od rána do večera spíše další kategorii vodních zkoušek. Voda prostě byla a tekla všude - závodníci, figuranti i rozhodčí si opravdu zaslouží velkou poklonu, že v tom nepříjemném počasí pracovali v terénu (závodníci a rozhodčí) a bez reptání (i když drkotání zubů tam asi bylo) několik hodin pobývali v úkrytech (figuranti = pohřešované osoby).

Šest týmů závodníků si v letošním ročníku Českého poháru poprvé vyzkoušelo zkoušku ZTV3 podle novely zkušebního řádu SZBK ČR. Zkouška obsahuje základní praktickou poslušnost a prohledání dvou sektorů nepravidelného tvaru v různorodém terénu o velikosti 40tisíc a 30 tisíc m2. Psovod pracuje v terénu podle navigace GPS a jeho úkolem je pomocí záchranného psa nalézt 5 pohřešovaných subjektů, přičemž mu dopředu není znám poměr ani typ umístění subjektů v obou sektorech. Velmi dobře hodnotili rozhodčí závodu, Michal Svoboda a Edita Labíková, orientaci psovodů v terénu i jejich taktiku prohledání. Díky deštivému a chladnému počasí se psům pracovalo lépe než v parném a dusném počasí. Celkem tři psi si poradili vcelku jistě s dohledáním a označením všech pohřešovaných subjektů v členitém terénu. Bohužel však v prvním sektoru jejich psovodi nesprávně vyhodnotili chování psa v části sektoru definované pro vyhledání vzorku pachu cadaveru a falešné značení, respektive nahlášení různých míst psovody pod tlakem času, je tak připravilo o zisk zkoušky ZTV3. Pohřešovaný cadaver se totiž nacházel až ve druhém terénu. Ve druhém terénu práci ztěžovaly potoky vody a podmáčená bahniště zvěře, nicméně s touto nástrahou se většina psů vypořádala bez problémů.

Při vyhlášení výsledků rozhodčí shodně v obou terénech nejvíce vyzdvihli práci atestované dvojice Míra Burda a Anat Frosty Fox (BOM), která tak získala první místo a vítězství v Českém poháru ZTV3 2022. Na druhé místo se bodově vyšvihla Eliška Janovská s anglickým špringršpanělem Allons-y Cooper Buxusson. Třetí místo obsadil další tým ze ZBK Praha, Karel Kleiber a Corny z Vandalky (holandský ovčák).

Hlavním sponzorem závodu byla společnost AKINU CZ s.r.o., která věnovala chutné a hodnotné ceny závodníkům i rozhodčím. Za propagaci děkujeme i společnosti Pesopark. Jsme vděčni za zapůjčení plochy parku pro poslušnost Městu Jílové u Prahy a za souhlas s využitím terénu pro speciální práce společnosti Lesy ČR a.s.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
Praktický závod v kategoriích STOPA a PLOCHA, 19.10.2024
Pozvánka na praktický závod záchranných kynologických týmů určený pro středně pokročilé.
17.4.2024 22:26

... přejít na aktuality