Český pohár záchranných psů v terénním vyhledávání ZTV 3

Letošní celorepublikový závod záchranných psů v terénním vyhledávání podle zkoušky ZTV3 se konal pod záštitou Záchranné brigády kynologů Zlínského kraje a proběhl dne 25.8.2018 na Valašsku v katastru obce Zašová. Do závodu nastoupilo 10 týmů (psovod a pes) ze všech koutů České republiky a jejich výkony přijeli posoudit rozhodčí Svazu záchranných brigád kynologů Pavel Svoboda a Ms. Michal Svoboda.


Český pohár záchranných psů v terénním vyhledávání ZTV 3
Autor: Hana Vaculínová | Datum: 29.8.2018 - 00:00 | Zhlédnuto: 6158x

Přestože bylo celodenní deštivé počasí oproti nedávným tropickým teplotám určitě lepší variantou, tak vysoká vlhkost vzduchu a téměř bezvětří v kombinaci s kopcovitými lesnatými terény nebyly pro psy vůbec lehké . Výsledkem bylo, že limit zkoušky se nakonec podařilo splnit pouze dvěma závodníkům. Na 1. místě se splněným limitem zkoušky se umístila Hana Habrová (ZBK Vysočina) s Belgickým ovčákem Malinois Akim Igo, 2. místo, také se splněným limitem zkoušky, pak obsadil Martin Jakubše (ZBK Královehradeckého kraje) s Belgickým ovčákem Tervueren Duckling Noble Callistopeia a na 3. místě skončila Nikola Skokanová (ZBK Praha) s fenou Belgického ovčáka Malinois April Barathea. Kompletní výsledky k nahlédnutí na: https://www.zachranari.cz/vysledky/cesky-pohar-ztv_1223.html.

O zhodnocení závodu z pohledu rozhodčího jsme požádali také Michala Svobodu:

“Posuzoval jsem ve svažitém terénu, který byl pouze z poloviny hůře prostupný a jeho náročnost spočívala spíše v určení si správné taktiky, jejím dodržování a ve správném rozvržení sil psů, kteří byli nuceni ve většině případů využívat celou délku limitu. Ve spojení s povětrnostními podmínkami pak terén splňoval požadavky nejvyšší zkoušky terénního vyhledávání, což se projevilo i na konečných výsledcích. S potěšením musím konstatovat, že organizace a příprava Zlínské brigády byla naprosto precizní a i přes absenci psovodů na startovní listině z vlastních řad připravili vše naprosto dokonale. V deštivém počasí je nutno vyzdvihnout obětavost všech figurantů, kteří ochotně zůstávali v úkrytech, které byly vším, jen ne pohodlnými.”

Úspěšným závodníkům gratulujeme a rádi bychom poděkovali také sponzorům celé akce a to společnostem Staz s.r.o., Scucka Dog Sports Wear, EDM Centrum s.r.o., Maxis a.s., Kompakt VM s.r.o. a Pálenice Bublík spol. s r.o.

Autor: Hana Vaculínová
Záchranná brigáda kynologů Zlínského kraje


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
Praktický závod v kategoriích STOPA a PLOCHA, 19.10.2024
Pozvánka na praktický závod záchranných kynologických týmů určený pro středně pokročilé.
17.4.2024 22:26

... přejít na aktuality