Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Mistrovství záchranných psů SZBK ČR 2022

41. Mistrovství republiky záchranných psů SZBK ČR, nejvyšší soutěže Svazu záchranných brigád, se po dlouhých 13 letech ujala Záchranná brigáda kynologů Praha.


Mistrovství záchranných psů SZBK ČR 2022
Autor: Lucie Dlouhá | Datum: 10.10.2022 - 00:00 | Zhlédnuto: 864x

Mistrovství se konalo v termínu 7.- 9.10.2022 v Praze pod záštitou prezidenta SZBK ČR, pana Ms. Bc. Viléma Babičky a starostky Městské části Praha 4 – Kunratice, paní Ing. Lenky Alinčové. Pořadatel se zhostil své role velmi dobře a připravil závod na vysoké úrovni navzdory nutnosti měnit na poslední chvíli místo provádění speciálních prací z důvodu neočekávané změny harmonogramu stavebních prací na vybraných terénech. Díky dlouhodobé dobré spolupráci se správcem objektu bývalých papíren ve Vraném nad Vltavou se podařilo umístit speciální práce do podzemních prostor tohoto rozsáhlého objektu, který byl od roku 1838 papírnou se zaměřením na tisk tenkých tiskových a technických papírů včetně c. a k. bankovek Rakouska – Uherska, avšak při povodních v roce 2002 byl nenávratně poničen. Kvalitní zázemí ZBK Praha nachystala za pomoci technické spolupráce se sponzory mistrovství do prostoru svého cvičiště v Kunraticích, kde bylo na tuto sváteční akci pečlivě připraveno i celodenní pohoštění pro závodníky, hosty a pomocníky.

Nominovaní závodníci se dle harmonogramu závodu sjeli do Kunratic již v pátek 7.10. odpoledne, kde je přivítalo krásné podzimní počasí i vlídná atmosféra závodu. Po tréninku poslušnosti a veterinární přejímce bylo mistrovství vpodvečer zahájeno slavnostním nástupem a uvítacím proslovem prezidenta SZBK ČR, mistra sportu V. Babičky. Pod pečlivým dohledem hlavního rozhodčího, mistra sportu Zdeňka Čmejrka, a jeho dvou kolegů pro posuzování, Ms. Michala Svobody a Šárky Machové, bylo provedeno losování startovních čísel. Před sobotním kláním se závodníci poté přesunuli posilnit na večeři v hotelu U Krbu https://www.hotelukrbu.cz/, kde byla většina účastníků též ubytována.

V brzké sobotní ráno bylo závodní mistrovské klání zahájeno poslušností a podle harmonogramu a vylosovaných startovních čísel pokračovalo prováděním speciálních prací až do půl šesté večer. Na poslušnostech nejlepší výkon předvedla nejstarší psí účastnice devítiletá Brigitte Bona Fornax Pavla Trollera a obhájila tak cenu za nejlepší poslušnost z posledního výběrového závodu. Ve speciálních pracích se bohužel favoritům příliš nedařilo. V pachově složitých a členitých podzemních prostorech uspěli především ti psi, kteří pečlivě dohledávají zdroj pachu a dokáží se samostatně vyrovnat s řešením těžších situací při práci v no go zónách pro psovoda. Bodové výsledky byly ovlivněny u části závodních týmů nesprávným vyhodnocením chování psa, která pak bohužel vedla k falešným značením.  Překvapením závodu se tak stala dvojice Miroslava Pýchová a Aragon Miraliss, sedmiletý flat coated retriever, kteří úspěšně v obou terénech dohledali a označili všechny pohřešované subjekty a získali kromě zkoušky ZZP3 současně i titul Mistr republiky a vítěz mistrovství záchranných psů SZBK ČR pro rok 2022.  Druhé místo si svým výkonem zasloužila Nikola Skokanová se svojí fenou malinois April Barathea a na třetí místo dosáhla Kateřina Staňková s fenou malinois Api Force of Destiny.

https://www.zachranari.cz/vysledky/mistrovstvi-szbk-cr_1617.html

Krásné ceny a poháry pro vítěze i další týmy na stupních vítězů při slavnostním zakončení mistrovství předávala paní místostarostka Kunratic, paní Petra Hilmarová, která poděkovala záchranné brigádě kynologů Praha za uspořádání prestižního závodu na půdě Kunratic a všem popřála hodně štěstí i úspěchů při záchranářské práci.  

Mistrovství republiky bylo uspořádáno za podpory hlavního sponzora, společnosti VAFO Praha s.r.o. s její značkou krmiv Brit. Velké poděkování patří i dalším sponzorům, kteří přispěli finančně, materiálně či technickým zabezpečením, a to jmenovitě společnostem Boels ČR, MushGo, Tekro s.r.o. (Fortify Chondro CBD), Elektrokomplet, Kopos Kolín a.s. a panu Miroslavu Fenclovi.

https://www.zachranari.cz/onlajny/mistrovstvi-szbk-cr-2022_11.html?sponzori

Slavnostní večer mistrovství proběhl v hotelu U Krbu ve Vestci u Prahy, kde byl připraven výborný slavnostní raut doprovázený skvělou atmosférou díky vystoupení jazzového trumpetisty Laca Décziho a kytaristy Zdeňka „Krysy“ Fišera. Skvělé to bylo, tohle číslo si všichni moc užili. Obrovské poděkování za celé mistrovství, za jeho pohodový průběh i příjemné prostředí patří Záchranné brigádě kynologů Praha pod vedením pana Roberta Goldweina.

Za perfektní fotodokumentaci mistrovství děkujeme paní MVDr. Martě Skrejvalové. Fotogalerie zde https://eu.zonerama.com/realgar/Photo/8985889/348664467

Mistrovství republiky se stalo též výbornou příležitostí pro předání nejvyššího vyznamenání SZBK ČR, a to Záchranářský kříž za záchranu lidského života. Jeho nositelem se stal již podruhé Martin Jakubše se svým psem Duckling Noble Callistopeia, který při pátrací akci dne 11.5.2022 nalezl a zachránil pohřešovanou osobu. Druhým oceněným se stal Pavel Troller s Brigitte Bona Fornax, kteří své praktické nasazení při náročné akci dne 13.7.2022 také převedli ve šťastný konec nalezením dva dny ztracené osoby. Oba nositelé Záchranářského kříže byli zcela zaslouženě oceněni potleskem a poděkováním od výcvikáře svazu nejen za tyto skutky, ale i za dlouhodobé vedení praktické záchranařské kynologie v SZBK ČR.

Budeme si přát, aby záchranářská kynologie nás nejen těšila a přinášela výsledky na sportovním poli, ale aby především přinášela útěchu a pomoc tam, kde je nejúčinnější, a to je zcela určitě využití psů při pátrání po pohřešovaných osobách.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
Praktický závod v kategoriích STOPA a PLOCHA, 19.10.2024
Pozvánka na praktický závod záchranných kynologických týmů určený pro středně pokročilé.
17.4.2024 22:26

... přejít na aktuality