Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Naše členka se zúčastnila cvičné mise USAR v Estonsku

Ve dnech 25.2. – 3.3. 2017 proběhla mezinárodní cvičná mise záchranářů v estonském městě Väike Maarja, kterou připravovala mezinárodní organizace FALCK a.s.


Naše členka se zúčastnila cvičné mise USAR v Estonsku
Autor: PhDr. Kateřina Jančaříková, Ph.D. | Datum: 7.4.2017 - 00:00 | Zhlédnuto: 18243x

Cvičné mise se zúčastnily týmy z České republiky, Maďarska, Rakouska a Švédska (jen ICT tým); záchranáři Estonska se akce účastnili jako pozorovatelé a pomocníci.

Česká republika vyslala do Estonska pražský odřad USAR reprezentovaný 36 záchranáři (z toho šesti psovody ze seznamu pro mezinárodní záchranné operace MZO). Jedním z psovodů – jediným zástupcem  dobrovolných složek a jednou ze dvou žen – byla také naše členka PhDr. Kateřina Jančaříková, Ph.D., kterou doprovázela border kolie Aywy z Ohromujícího světa.

Český tým zajišťoval po celou dobu cvičení nepřetržité záchranné práce (vyhledání zavalených osob, jejich vyproštění a kontorla terénu, zda se v něm ještě někdo nenachází), záchranáři pracovali ve dvou směnách a střídali se po 6 hodinách.

Náročná přeprava, inscenovaný hraniční přechod plný stresových situací, stavba tábora v teplotách pod nulou a po tmě, práce na směny s pouhými 4hodinami spánku na polním lůžku ve stanu, pátrání v sutinách různého typu a jedno vyhledávání v lese, péče o lehce „zraněné“, potřeba poradit si s nečekanými komplikacemi, nutnost spolupracovat se záchranáři z jiných zemí, posoudit, jaká záchranná práce má mít přednost, stravování z polní kuchyně, péče o psa v zatížení, údržba tábora, prakticky žádný volný čas, balení tábora a 25h jízda zpět do České republiky bez delší přestávky – to je stručný výčet toho, co bylo potřeba vykonat.

Úspěšnou účastí na této náročné cvičné misi potvrdila naše členka připravenost pro případ mimořádné události.

Odkazy na videa

https://www.youtube.com/watch?v=O0f1n0NeHUc

Zpravodajství z akce

27. 2. 2017 https://www.youtube.com/watch?v=CC1RBhB2JNU

28. 2. 2017 https://www.youtube.com/watch?v=QIq76ty5bcw

01. 3. 2017 https://www.youtube.com/watch?v=O0f1n0NeHUc

foto: Matěj Bartošík


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
PRAKTICKÝ ZÁVOD KYNOLOGICKÝCH ZÁCHRANNÝCH TÝMŮ / 21.-23.6.2024 / Lysá Hora - Beskydy
Pozvánka na MOD 2024 - praktický 24h závod záchranných týmů kolem Lysé Hory
28.2.2024 17:03

... přejít na aktuality