Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Poslední výběrový závod na MR 2022 přinesl dobré výkony i spokojenost závodníků

Podzimní výběrový závod na 41. Mistrovství záchranných psů SZBK ČR proběhl v sobotu 17.9.2022 na sutinovém areálu HZS v Mimoni.


Poslední výběrový závod na MR 2022 přinesl dobré výkony i spokojenost závodníků
Autor: Lucie Dlouhá | Datum: 23.9.2022 - 00:00 | Zhlédnuto: 557x

Poprvé se organizace takto důležité akce ujaly společně tři brigády a je třeba zkonstatovat, že jejich spolupráce, vedení i zázemí akce dopadly na jedničku. Obrovské ocenění si zaslouží vedení Středočeské, Pardubické a Hradecké ZBK – díky Edito, Martino a Kristýno. Děkujeme též řediteli závodu Honzovi Russemu, pod jehož vedením šlapalo vše, jak má. A každému pomocníkovi / figurantovi, který se na akci podílel a vytvářel přátelskou a pohodovou atmosféru navzdory deštivému a poměrně chladnému počasí, se klaníme dvakrát.

Závod posuzovali zkušení rozhodčí Ms. Zdeněk Čmejrek a Ms. Eva Klemšová. Společně připravili zajímavé scénáře v obou sektorech pro nasazení v sutině – psi se svými psovody museli v každém sektoru pracovat systematicky na oddělených úsecích, kde byla důležitým faktorem vedoucím k úspěšným nálezům a dobrému bodovému hodnocení nejen samostatnost psa, ale i jeho ovladatelnost a dobrá pohyblivost po mokré suti. Dobrý pocit z odvedených výkonů nakonec měli nejen sami rozhodčí, ale i psovodi, neboť pět týmů nalezlo všechny pohřešované subjekty a všichni účastníci (až na jednoho smolaře) se bez problémů popasovali i s nálezem a označením pachového vzorku cadaveru.

Taktéž na poslušnosti byly předvedeny vcelku dobré výkony, které signalizují správnou cestu ve změně vrcholové poslušnosti z překonávání překážek na cviky praktické upotřebitelnosti pro nasazení.

Vítězem závodu se stal jihočeský Ing. Pavel Troller, který podle vyjádření i bodového hodnocení rozhodčích předvedl se svojí fenou bernského salašnického psa, Brigitte Bona Fornax, velmi přesvědčivou a jistou práci. Kromě celkového vítězství si tento tým odnesl i splněnou zkoušku ZZP3 ve známce velmi dobře, ocenění CACT, vítězství v poslušnosti i ve speciálních pracích a nakonec ještě zvláštní cenu pro nejstaršího psího účastníka. Brigitte s Pavlem jsou skvělý tým a v letošním roce se jim opravdu velmi daří, připomeňme i jejich úspěšnou záchranu ztracené seniorky při praktickém nasazení.

Na druhém a třetím místě skončily pražské maliny a obě se sladkou tečkou v podobě splněné zkoušky ZZP3. Kateřina Staňková s Api Force of Destiny se tak druhým místem prokázala jako kvalitní sutinářka. Třetí Nikol Skokanová s April Barathea také dokazuje, že v letošním roce se jim spolu výsledkově daří a zrají jako maliny.

Rovněž čtvrté místo svému držiteli, resp. držitelce přineslo vysněnou splněnou zkoušku ZZP3. Radka Poslušná s černou flat coated retrívřicí Delphy Alebasi Jílové prokazuje, že i s nálezkou lze úspěšně pracovat na sutině. A letos tak mají po obhájené zkoušce ZVP3 další trojkový úspěch.  

Ms. Petr Katrev na pátém místě bohužel o limit zkoušky přišel, protože navzdory všem nálezům na sutině nesplnil bodový limit na poslušnosti. Snad se jim povede na příštích závodech již toto zlomit. Ještě i na šestém místě v pořadí skončila dvojice, které ke splnění limitu zkoušky chyběl malý krůček, nepodařilo se jim však označit vzorek cadaveru.

Z pohledu výkonů i bodových zisků byl závod výkonnostně opravdu potěšitelný. Nicméně nejen pořadatele nepotěšilo, že startovní pole původně slibující dle přihlášek účast 16 závodníků ve vrcholové zkoušce ZZP3, se nakonec ztenčilo na polovinu.

Absolvováním tohoto závodu se uzavřela řada výběrových závodů pro MR SZBK ČR a hned večer po závodě výcviková komise projednala nominační žebříček na mistrovství, který byl následně předložen ke schválení prezidiu SZBK ČR. Všem jeho účastníkům budeme moc držet palce a přát jim další splněné limity vrcholové zkoušky ZZP3.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
Praktický závod v kategoriích STOPA a PLOCHA, 19.10.2024
Pozvánka na praktický závod záchranných kynologických týmů určený pro středně pokročilé.
17.4.2024 22:26

... přejít na aktuality