Soustředění a prověrka pohotovostní jednotky SZBK ČR

Ve dnech 29.5.-2.6.2019 se konala na svazové základně na Spáleništi podruhé akce zaměřená na praktická pátrání kynologických týmů zakončená náročnými dvoudenními prověrkami PPJ v rozsahu schváleném Plénem SZBK ČR.


Soustředění a prověrka pohotovostní jednotky SZBK ČR
Autor: | Datum: 11.6.2019 - 00:00 | Zhlédnuto: 6127x

Stejně jako v prvním ročníku v loňském roce se na základě pověření Prezidia SZBK ČR organizace ujaly dvě nejpočetnější ZBK, tedy Praha a Jihočeši. Program 5denního soustředění byl opět koncipován tak, aby se co nejvíce prověřila výkonnost psů i psovodů v náročných terénech a v dlouhodobém nasazení, tedy za podmínek odpovídajících praxi. Tuto výzvu přijalo celkem 11 psovodů SZBK ČR z různých koutů naší republiky.

Během středy až pátku se nasazení v terénu v poměrně rychlém sledu střídala s teoretickými přípravami a testy. V rámci prvních tří dnů si tak účastníci soustředění prověřili své schopnosti na několika různých úkolech: práce a strategie pátracích týmů při prohledání rozsáhlých lesních prostorů, pěší přesuny k terénům nejen podle GPS, ale i podle mapy, prohledávání kolem cest, poskytnutí první pomoci, komunikace mezi týmy v místech bez signálu radiokomunikace, a to vše na výzvu bez pevného bodového programu. S danými úkoly se účastníci vypořádali vesměs dobře a v pátek ráno se všichni přihlásili k absolvování Prověrky pohotovostní jednotky.

Vlastní prověrky probíhaly od pátku odpoledne, přes noční práce, dále celou sobotu a sobotní noc a vrcholily v neděli dopoledne teoretickými testy a pro některé týmy ještě vyhledáním cadaveru. Z celkového pohledu hodnocení lze vyzdvihnout, že z 11 týmů jich 10 absolvovalo celou prověrku, i když je fyzicky i psychicky náročná nejen pro psovoda i psa. Současně 5 týmů dokončilo prověrku se všemi možnými nálezy a další 2 týmy s jedním chybějícím nálezem.

V rámci teoretické přípravy psovodů na soustředění jsme byli velmi rádi za účast pana kpt. Ing. Vladimíra Makeše, vrchního komisaře náměstka ředitele pro vnější službu Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, který současně vede pracovní skupinu plochy v Odborné kynologické komisi GŘ HZS ČR. Kpt. Makeš se též zapojil do vlastních prověrek a v terénech sledoval práci psů a psovodů jako nezávislý pozorovatel. Při závěrečném nedělním hodnocení pak kpt. Makeš ocenil vysokou úroveň a kvalitu psů, které měl možnost v rámci prověrek zhlédnout, a zároveň vysoce vyzdvihl formu soustředění a praktického přezkoušení (PPJ) jako správnou cestu, po níž SZBK jde směrem k praxi.

Pozitivní ohlasy na celou akci zazněly i od samotných účastníků prověrek, kteří přišli i s několika náměty k dalšímu zlepšení a zvýšení náročnosti dalšího soustředění. Lze tedy předpokládat, že prověrky i soustředění naplnily očekávání a nadále bude rostoucí i příznivá odezva ze strany členů SZBK usilujících o prohloubení propojení s praxí.

Celou akci by nebylo možné uspořádat bez obětavého zapojení celého organizačního týmu ani bez figurantů, kteří si několik dní poleželi v lese. Všem opravdu moc děkuji a těším se na další skvělou spolupráci na dalších prověrkách!

Lucie Dlouhá
Pověřená vedoucí soustředění a PPJ SZBK ČR


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
1.6.2024, Chbany
Blíží se 22.ročník prestižního závodu Pohár prezidenta v kategorii ZZP3, ještě se můžete hlásit
25.4.2024 17:43

... přejít na aktuality