Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Soustředění a prověrka praktického nasazení - sutiny

V termínu od 29.4. do 1.5.2022 proběhlo v Mimoni – Svébořicích soustředění psovodů SZBK se zaměřením na sutinové vyhledávání a přezkoušení jejich připravenosti pro sutinové atesty MV-GŘ HZS ČR. Absolvování sutinové prověrky praktického nasazení je jednou z cest členů SZBK ČR, jak získat vstupenku na sutinové atesty bez nutnosti složení jiné, než vstupní záchranářské zkoušky.


Soustředění a prověrka praktického nasazení - sutiny
Autor: Karel Šplíchal a Lucie Dlouhá | Datum: 4.5.2022 - 00:00 | Zhlédnuto: 1085x

Jednalo se o první soustředění, které bylo spojené s praktickou prověrkou PPN/S. Soustředění se účastnilo 7 psovodů a 13 figurantů. Z důvodu požadavku náročnosti terénu bylo soustředění provedeno v Mimoni – Svébořicích, kde aktuálně probíhají i sutinové atesty. Pro mnoho psovodů to byla úplně nová situace, jak z důvodu náročnosti sutiny, tak z důvodu nových modelových situací, se kterými v tréninku dosud nepracovali.

Naše pozvání přijal por. Mgr. Petr Klega ze Záchranného útvaru HZS ČR, který celé soustředění metodicky vedl a předával účastníkům cenné rady. Vedoucím soustředění byl Karel Šplíchal - člen výcvikové komise SZBK ČR pro praxi v sutinovém vyhledávání. Za výcvikovou komisi se soutředění zúčastnily i výcvikářka Lucie Dlouhá a Kateřina Staňková.

Po dohodě s lektorem a členy výcvikové komise soustředění začalo prověrkou, aby bylo možno otestovat psy v plné psychické a fyzické kondici ještě před plánovaným výcvikovým extrémním zatížením v průběhu celého třídenního soustředění.   V každém z úkolů, se kterým se měly kynologické týmy v průběhu prověrky i navazujících metodických cvičení vypořádat, bylo vždy připraveno něco nového. Veškeré situace vycházely z reálných zásahů a požadavků na kynologické týmy v praxi, jako například samostatné prohledání úzce vymezeného sektoru s oblastmi nebezpečnými pro pohyb psa, prohledání nepřehledné sutiny s důrazem na samostatné vyhodnocení úkrytu a jeho značení psem, nebezpečné oblasti pro pohyb psovoda, vymezený přístup do terénu pro psa i psovoda , odvolání psa od nálezu po jeho označení, vyslání psa od označeného místa k dalšímu prohledání, vyhodnocení a označení pachově velmi náročných nálezů, jistota psa při řešení pachově propojených více nálezů, práce za ztížených podmínek a samozřejmě především taktika práce psovoda v návaznosti na nastavenou situaci .

Prověrku na první pokus se žádnému týmu nepodařilo úspěšně splnit, avšak v žádném případě nelze hodnotit předvedené psy negativně. V rámci svých aktuálních výcvikových možností předvedli do budoucna slibné výkony. Některým týmům tak ke splnění prověrky a připravenosti na atesty chybí již jen větší jistota psovoda v taktice nasazení psa či u psa větší jistota při řešení náročnějších situací. Proto se výcviková komise SZBK ČR dohodla po ukončení celého soustředění, během kterého bylo možno sledovat psovody a jejich týmy při řešení dalších úkolů a situací, že vybraným týmům, jejichž práce byla po konzultaci bez významných chyb, bude umožněno absolvování samostatné prověrky v následujících měsících.

Věřím, že psovodi i figuranti zkušenosti ze soustředění zhodnotí v následující prověrce, na atestech, v praxi a všichni budou tyto informace dále předávat nejen do svých domovských brigád.

Bez figurantů by celá akce proběhnout nemohla, moc Vám děkujeme a věříme, že se s vámi již brzy uvidíme na pozici účastníků.

Velké poděkování patří:

Záchranný útvar HZS ČR

Liberecký kraj

Město Hejnice - Jednotka sboru dobrovolných hasičů Hejnice

Bažantnice Ploužnice

Airsoftpujcovna.cz

ZBK Ústeckého Kraje, ZBK Pardubického kraje a všechny zúčastněné brigády

A další, kteří se na přípravě akce jakkoli podíleli.

 

Karel Šplíchal, člen výcvikové komise SZBK ČR pro praxi - sutiny


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
Praktický závod v kategoriích STOPA a PLOCHA, 19.10.2024
Pozvánka na praktický závod záchranných kynologických týmů určený pro středně pokročilé.
17.4.2024 22:26

... přejít na aktuality