Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Soustředění pro praxi v plošném hledání

Od pátku 8. do neděle 10. dubna se konalo vůbec první celosvazové soustředění tohoto zaměření. Bylo to cvičení ne pro vyvolené, ale pro všechny zájemce, kteří úspěšně prošli Prověrkou praktického nasazení pro plochy a připravují se na plošné atesty MV nebo je již složili. Po zmíněné prověrce je to další důležitá a podle ohlasů účastníků velmi úspěšná svazová akce pořádaná pro výcvik do praxe.


Soustředění pro praxi v plošném hledání
Autor: Bára Andělová | Datum: 14.4.2022 - 00:00 | Zhlédnuto: 1202x
soustředění PPJ SZBK

Třináct psovodů ze sedmi brigád, kteří se sjeli doslova z celé republiky, se sešlo v pátek večer v rodinném penzionu v malé obci Blatno v Krušných horách. V teple u kamen proběhla teoretická příprava a seznámení s programem a od sobotního rána se plně trénovalo. Na rozdíl od prověrky, kde psovodi zcela využívají ochoty figurantů, na soustředění si všichni figurovali navzájem. Účastníci se tedy vydali do terénu vyzbrojeni nejen vším, co je potřeba při hledání, ale hlavně s plnou zimní figurantskou výbavou, aby mohli v zasněženém lese strávit potřebných několik hodin. Dopoledne patřilo tréninku větších sektorů podle GPS pro již atestované psovody. Odpoledne se úlohy otočily a začaly atesty „nanečisto“ pro ty, kteří se na ně připravují. Čekalo je prohledání cesty, přesun do terénu a v terénu hledání neznámého počtu figurantů, to vše jen podle mapy a buzoly. Každý psovod byl pod dohledem zkušenějšího a praxí prověřeného „ducha“, který po skončení jeho práci zhodnotil, okomentoval a přidal i potřebné rady. Náročný odpolední program se protáhl až do tmy a večer následovalo vyhodnocení všech tracků u počítače, kdy každý psovod ostatním vysvětlil svou taktiku a probral s nimi postup prohledávání. Následná diskuse je vždy pro všechny zajímavá a poučná, což se pravidelně ukazuje i při prověrkách. Neděle patřila motivačnímu tréninku a procvičování případných nedokonalostí, které se při sobotním cvičení projevily. 

Krušné hory jsou nelehké nejen terénem, ale, jak si mohli někteří zažít už při prověrce na Moldavě, i svým krušným počasím. Během dvou dní se vystřídalo jarní sluníčko, sněhová vánice i zimní bouřka. Na horských pláních a v lesích ležela souvislá skoro čtvrtmetrová pokrývka sněhu. Nic z toho ovšem nenarušilo hladký průběh celého soustředění, naopak dokonale prověřilo odolnost psů i psovodů v náročných podmínkách při hledání i figurování. Soustředění bylo pro všechny nejen příjemným setkáním, ale hlavně velkým přínosem díky získání a výměně cenných zkušeností a vědomostí od atestovaných psovodů i pozorováním ostatních účastníků. Je dobře, že akce, jako jsou prověrky praktického nasazení nebo toto soustředění, jsou výcvikářem a výcvikovou komisí svazu podporovány a organizovány. Zaměření každé z těchto události je jiné, cílem právě proběhlého soustředění bylo procvičení a prohloubení již získaných znalostí a výkonů jednotlivých týmů, a odhalení a napravení jejich možných nedostatků v přípravě na atesty MV a následně pro praxi. 

Díky za uskutečnění soustředění tedy patří celému organizačnímu týmu v čele s Martinem Jakubšem a Láďou Červeným , za zajištění ubytování Pavlíně Tláskalové a za zajištění terénů Petře Svobodové a také Lesům města Jirkova. Všem psovodům pak za vzájemné figurování v nelehkých aprílových podmínkách. 

První plošné soustředění pro praxi skončilo, ať žije plošné soustředění pro praxi číslo dvě!  


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
PRAKTICKÝ ZÁVOD KYNOLOGICKÝCH ZÁCHRANNÝCH TÝMŮ / 21.-23.6.2024 / Lysá Hora - Beskydy
Pozvánka na MOD 2024 - praktický 24h závod záchranných týmů kolem Lysé Hory
28.2.2024 17:03

... přejít na aktuality