Trojkové jaro aneb vrcholové závody SZBK ČR

Koncem dubna a v průběhu května 2019 se s odstupem vždy 14 dní konaly tři velmi důležité vrcholové závody Svazu záchranných brigád ČR.


Trojkové jaro aneb vrcholové závody SZBK ČR
Autor: Lucie Dlouhá | Datum: 11.6.2019 - 00:00 | Zhlédnuto: 5552x

Pro mnohé z nás je účast a hlavně dobrý výsledek na těchto závodech signálem, zda se výcvik i sportovní forma ubírají správným směrem. Sérii trojkových závodů zahájil Výběrový závod na MČR SZBK dle zkoušky ZZP3 (28.4.2019), pokračovalo se Terénním pohárem v Praze dle zkoušky ZTV 3 (11.5.2019) a vrcholilo na Poháru Prezidenta SZBK ČR opět dle sutinové ZZP 3 (25.5.2019).

Na všech třech trojkových závodech byly rozhodčími připraveny terény pro speciální pachové práce tak, aby prověřily dovednosti a čichový um našich psů na patřičné úrovni. U sutinových ZZP3 se pracovalo s maximálním důrazem na samostatnost práce psa a jeho ovladatelnost, přesně tak, jak je vyžadováno na atestačních prověrkách i v samotné praxi. Na obou výše zmíněných závodech ZZP3 byl k tomu dobře připravený scénář a rozvržení sutin na dvě členitá pracoviště, do nichž měli psovodi vyhražené možnosti přístupu. S tímto si většina účastníků poradila a psi pracovali z pohledu výsledků poměrně dobře. Podmínky na sutinách trenažéru ve Chbanech ztěžovalo jako obvykle počasí – na Výběrovém závodě to byl velmi silný proměnlivý vítr, který znemožnil některým psům vyhodnotit výškový úkryt, v případě Poháru prezidenta SZBK ČR to naopak bylo dusné bouřkové počasí, kdy některým psům ve správný okamžik nefouklo a nedokázali se tak vypořádat např. s dohledáním vzorku cadaveru. Suma sumárum je potěšitelné, že ve speciálních pracích byly k vidění opravdu pěkné výkony a na Poháru prezidenta byly splněny dva limity zkoušky ZZP3, přičemž dalším psovodům v pořadí ke splnění chyběl opravdu jen malý krůček v podobě dořešení jednoho subjektu. Koncem léta a na podzim nás čekají ještě dvě vrcholové akce v této kategorii zkoušky, a to Český pohár a Mistrovství SZBK. I tam se dají očekávat na základě současné výkonnosti psů další úspěšné limity.

Pokud se týká zkoušek ZTV3 v plošném hledání, konají se v letošním roce na základě vyšší poptávky účastníků a i s ohledem na praktickou stránku upotřebitelnosti psů plochařů konečně tyto vrcholové zkoušky dvoje. První termín byl dubnový Terénní pohár v Praze. Zde se podařilo splnit limit zkoušky ZTV3 pěti týmům, z toho dva již zkoušku potvrdily podruhé. A dalším dvěma týmům v pořadí opět chyběl jen jeden subjekt. Tedy výsledek lze hodnotit určitě pozitivně a na srpnovém Českému poháru ZTV3 jistě přibydou další úspěšní „trojkaři“.

Výběrový závod na MČR / ZZP 3 / 28.4.2019

  1. Ing. Pavel Troller / Brigitte Bona Fornax
  2. Martin Jakubše / Duckling Noble Callistopeia
  3. Petra Černá / All the Sun Badaine

Dále viz https://www.zachranari.cz/vysledky/vyberovy-zavod-na-mcr_1333.html

 

Terénní pohár / ZTV 3 / 11.5.2019

  1. Karel Kleiber / Chuck ze Slamáku / SL
  2. Martin Chrudimský / Ashley Vera Moravia / SL
  3. Jitka Dědinová / Caliméro od Jakubského rybníka /SL

Dále viz https://www.zachranari.cz/vysledky/terenni-pohar_1335.html

 

Pohár prezidenta SZBK ČR / ZZP 3 / 25.5.2019

  1. Mgr. Lenka Knolová / Bailey Alebasi Jílové / SL
  2. Kateřina Hrkalová / Samba Warrior Soul / SL
  3. Ms. Klemšová Eva / Bria Hradní sklep

Dále viz https://www.zachranari.cz/vysledky/pohar-prezidenta-szbk-cr_1336.html


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
PRAKTICKÝ ZÁVOD KYNOLOGICKÝCH ZÁCHRANNÝCH TÝMŮ / 21.-23.6.2024 / Lysá Hora - Beskydy
Pozvánka na MOD 2024 - praktický 24h závod záchranných týmů kolem Lysé Hory
28.2.2024 17:03

... přejít na aktuality