Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Výběrový závod na MČR ZP / Sutiny pod žhavým sluncem

První letošní výběrový závod na MČR ZP v sutinovém hledání po koronavirové pauze proběhl v sobotu 13.6.2020 pod vedením ZBK Praha v reálném prostředí polygonu Kaznějov, dle nejvyšší zkoušky ZZP3. Poslušnost se odehrávala ve Sport Kempu Kralovice.


Výběrový závod na MČR ZP / Sutiny pod žhavým sluncem
Autor: Ms. Eva Klemšová / hlavní rozhodčí VZ | Datum: 21.6.2020 - 00:00 | Zhlédnuto: 5191x

Ředitele závodu se perfektně zhostil dlouholetý člen pražské brigády Bronislav Přibyl. Rozhodčí 1. speciálu a poslušnosti – Ms. Eva Klemšová, rozhodčí 2. speciálu Bc. Iveta Katrevová.

Závodníci při nasazení ve dvou terénech v souladu se zkušebním řádem neznají počty osob v jednotlivých terénech, nicméně nyní v souhrnném hodnocení po závodě můžeme rozklíčovat, že speciální práce byly rozvrženy v poměru 3 + 3. Výškový úkryt, spodní úkryt a cadaver v každém terénu po jednom. Všechny úkryty byly psy několikrát nalezené, ale bohužel žádný psovod se psem nenalezl plný počet všech subjektů. Důležitou roli zde hrála jako obvykle fyzická i psychická kondice psů a dobře zvolená taktika ruku v ruce s rozvrženým časem na prohledání celého terénu včetně hranic a rohů. Nicméně psi neměli sebemenší problém s pohybem po takto těžké sutině, ani se značením živých nálezů a překvapivě ani s nalezením a značením cadaveru, který i v sutinových podmínkách byl jimi dobře zachycen a přesně detekován. Myslím, že právě u dohledání cadaverů je vidět velký posun.

Přestože akce byla skvěle připravená, měl tento kvalifikační pohár přeci jen malou chybičku a to, že závod přilákal pouze deset statečných psovodů, kteří si chtěli poměřit své síly a úroveň vycvičenosti svých psů v tak náročném prostředí, pro ně tréninkově poměrně neznámým. A to byla škoda, protože sutiny v Kaznějově jsou pro psovody záchranáře vyhlášené jako sutinový ráj s mnoha variantami úkrytů i jejich obtížnosti, což rozhodčí při sestavení obou terénů náležitě využili. Pro psy i psovody to byla velmi náročná prověrka jejich kondice a zápalu do práce, ztížená vysokými teplotami v dusivém a úmorném vedru. K celkovému hodnocení dlužno ještě podotknout, že startovní pole bylo složeno pouze ze tří krajských brigád.

Nejlépe se s nástrahami a taktikou vypořádal člen pražské brigády Jan Skokan s šestiletou maliňačkou Beryl Hradní sklep, kterému splnění limitu zkoušky uteklo opravdu o chlup, přesto předvedl velmi pěknou a profesionální práci a svým výkonem obsadil první místo. Držíme palce a věříme, že nebude dlouho trvat a štěstí se na něj usměje. Kvalitní práci předvedli i další medailoví účastníci – na druhém místě Pavel Troller s fenou bernského salašnického psa Brigitte Bona Fornax a třetí Kateřina Staňková s fenou BOM Api Force of Destiny.

Pořadatelsky byla akce zvládnuta na jedničku, obětavým figurantům v celodenním vedru a všem, kdo se na akci jakkoliv zapojil, patří velký dík.

Ms. Eva Klemšová / hlavní rozhodčí VZ


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
Praktický závod v kategoriích STOPA a PLOCHA, 19.10.2024
Pozvánka na praktický závod záchranných kynologických týmů určený pro středně pokročilé.
17.4.2024 22:26

... přejít na aktuality