Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Bohemia Cup 2022

Výběrový závod pro MS FCI záchranných psů 2022 v kategoriích jednotlivců odhalil nominaci národního týmu České republiky


Bohemia Cup 2022
Autor: Lucie Dlouhá | Datum: 16.5.2022 - 00:00 | Zhlédnuto: 1913x

V sobotu 14.5.2022 proběhl pod záštitou prezidenta Svazu záchranných brigád kynologů ČR, z.s., pana Ms. Bc. Viléma Babičky, nominační závod pro MS FCI záchranných psů, které se bude konat v termínu 18.-21.8.2022 v Itálii, konkrétně v místě Brescia – Provaglio d’Iseo.

Závodu se zúčastnily kynologické týmy z organizací SZBK ČR, Sirius rescue, KZJ ČR, ZBK JMK ČR, MSKS KK BAF. Cílem tohoto nominačního klání bylo sestavit národní tým České republiky z nejlepších psovodů a psů působících v různých záchranářských kynologických organizacích v České republice a splňujících kritéria účasti na MS FCI.

Kategorie sutinového vyhledání a záchranného stopování v nejvyšším stupni zkoušky B podle mezinárodního zkušebního řádu IPOR / FCI posuzoval pan Ms. Ing. Daniel Sedlák, který byl rovněž hlavním rozhodčím závodu. Prohledávání sutiny modelově inscenované jako výbuch továrny na palety probíhalo v sutinovém trenažéru záchranářského výcvikového kynologického střediska LONDONKA. Stopařské terény byly vybrány v blízkém okolí a zahrnovaly rozmanité a pro sledování stopy náročnější, avšak z praktického pohledu záchranařiny zajímavé typy terénu, které dostatečně prověřily stopařské kvality účastníků.

V kategorii plošného vyhledání stupně B se v náročném terénu lesního porostu jihočeské divočiny snažili závodníci splnit modelovou situaci pátrací akce pod taktovkou rozhodčí paní Pavly Foltynové.

Celý závod provázelo slunečné počasí, které bylo příjemné pro diváky i figuranty, avšak pro psy znamenalo samozřejmě vyšší nároky na fyzickou kondici a pracovní zatížení. Snad o trochu příjemnější klima provázelo psy na poslušnosti, která byla prováděna pod vedením členů domácí organizace K-9 Rescue CZ v prostoru výcvikového centra částečně zastíněném vzrostlými stromy.

Stopy

V kategorii F B se zaslouženou vítězkou stala Iva Lžičařová s tříletou fenou německého ovčáka Dara Abalio, která se na stopě vypořádala s nástrahami náročného terénu a označením nalezené osoby na konci stopy udělala obrovskou radost své psovodkyni. S celkovým součtem 255 bodů si tak tento tým vybojoval nominaci na MS FCI v kategorii záchranného stopování za Českou republiku.

Plochy

V kategorii plošného vyhledání FL B se nejlépe vedlo Janě Zavadilové s fenou německého ovčáka Fren z Mnichovy zahrady, která s celkovým součtem 273 body získala první místo ve známce velmi dobře. Na druhém místě se umístila se ziskem 26o bodů stálice SZBK ČR v plošném vyhledání, paní Jitka Dědinová, která s mladičkým anglickým špringršpanělem Damianem Salvatore Buxusson s jistotou prohledala terén s nálezem všech tří pohřešovaných osob a proměnila tak hned první soutěžní start tohoto pracovně zarputilého mladíka v úspěšně splněnou zkoušku a nominaci na MS FCI. Třetí místo s 255 body v této kategorii pak zaslouženě patří další zkušené dvojici plochařů, a to paní Regině Samlíkové s její neunavitelnou německou ohařkou Beátou z Lhoteckých lesů. Regina a Beáta také předvedly mezi závodníky nejkrásnější a velmi precizní poslušnost oceněnou paní rozhodčí 99 body ze 100 možných.

Sutiny

Sutinová kategorie T B přinesla poměrně vyrovnané výsledky. Stejně jako v kategorii FL B i zde byly nakonec splněny 4 zkoušky a na stupních vítězů bylo docela bodově „těsno“.  Na stupeň nejvyšší dosáhla paní Sabina Hošková s louisianským leopardím psem Cookie samý úspěch, který předvedl na sutině pěknou práci s precizním označením místa nálezu a tento tým získal celkově 266 bodů. Se stejným počtem bodů na druhém místě se umístila paní Pavla Zamykalová se psem border kolie Bikar Reesheja, kteří za svou práci byli oceněni o dva body méně ve speciálním cviku a naopak o dva body více v poslušnosti než vítězný tým. A třetí příčku si na sutině vybojovala paní Lucia Čeňková ze SZBK ČR a Annie bez PP, které sice 255 body splnily nominační limit pro MS FCI, avšak bohužel nemohou na mistrovství startovat z důvodu podmínky účasti FCI pouze pro psy s průkazem původu. Bramborovou medaili v této kategorii a obhájenou zkoušku RH-T B vybojoval nejmenší pes startovního pole, sheltie Deuce Sparks of the Tempest paní Tamary Skokánkové, kterému však o 10 bodů v celkovém součtu nominace na MS FCI unikla.

Kompletní výsledky závodu jsou zveřejněny na stránkách 

https://www.zachranari.cz/vysledky/bohemia-cup-2022_1604.html

Seznam nominovaných psovodů a psů do národního týmu České republiky pro MS FCI záchranných psů jednotlivců je tedy dle výsledků závodu následující:

  • Iva Lžičařová & Dara Abalio (RH- F B) - za organizaci MSKS KK BAF
  • Jana Zavadilová & Fren z Mnichovy zahrady (RH-FL B) - za organizaci KZJ ČR
  • Jitka Dědinová & Damian Salvatore Buxusson (RH-FL B) - za organizaci SZBK ČR z.s.
  • Regina Samlíková & Beáta z Lhoteckých lesů (RH-FL B) - za organizaci KZJ ČR
  • Sabina Hošková & Cookie Samý úspěch (RH-T B) - za organizaci KZJ ČR
  • Pavla Zamykalová & Bikar Reesheja (RH-T B) - za organizaci ZBK JMK ČR, z.s.

Za spolupráci při organizaci a zajištění závodu včetně přípravy terénu pro stopy a prostoru poslušnosti a také chutné občerstvení pro všechny účastníky pořadatel vyslovil poděkování organizaci K-9 RESCUE CZ.  Za zapůjčení a zajištění prostor akce děkujeme Záchranářskému a výcvikovému kynologickému středisku LONDONKA. Za organizační pomoc, zajištění tiskovin a veškerou podporu myšlenky takového závodu velký dík patří vedoucímu ZBK Praha, panu Robertu Goldweinovi. Zcela nezbytné je třeba také poděkovat všem ochotným figurantům, pomocníkům a vedoucím jednotlivých úseků závodu. Bez nich by myšlenka nebyla nikdy naplněna. Za příjemnou spolupráci a pěknou atmosféru závodu děkujeme rozhodčím, panu Sedlákovi a paní Foltynové. A samozřejmě všem závodníkům děkujeme za sdílení a naplnění cíle závodu. Budeme rádi, když Bohemia Cup bude i v příštích letech místem sportovního setkání a spolupráce mezi záchranářskými kynologickými organizacemi v České republice.

Závěrem bychom velmi rádi poděkovali partnerům a sponzorům závodu, kteří věnovali ceny a poháry pro účastníky a vítěze – společnostem PetCenter CZ s.r.o. a Platinum Natural s.r.o.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
1.6.2024, Chbany
Blíží se 22.ročník prestižního závodu Pohár prezidenta v kategorii ZZP3, ještě se můžete hlásit
25.4.2024 17:43

... přejít na aktuality