Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Český pohár sutinového vyhledání ZZP3 / Memoriál P.Staňka

16.9. 2023 Trenažér IZS - Poštorná ve své nové podobě poskytl zázemí a terény pro uspořádání posledního výběrového závodu na Mistrovství záchranných psů SZBK ČR 2023.


Český pohár sutinového vyhledání ZZP3 / Memoriál P.Staňka
Autor: Petra Janoušková (ZBK JMK), L.Dlouhá | Datum: 19.9.2023 - 00:00 | Zhlédnuto: 845x

Dvě denní sutiny k prohledání. Dohromady pět ztracených subjektů. Mezi jednotlivými speciály pouhých 30 minut na nabrání sil a k tomu blok poslušnosti. To je nejvyšší sutinová zkouška ZZP3.

Závod nám přinesl mnohé zajímavé okamžiky i výsledky. Ne každý byl úspěšný, ne každý končil den s pocitem povedené práce. Ale všichni do toho šli naplno.
Po úvodním losování pořadí závodníků následoval samostatný cvik „přímého volného značení“.
Volně ležící osoba prověřila nervovou soustavu nejednoho psovoda. Vrátit se u zkušených psů „na začátek“ se ukázalo být pořádnou výzvou. I tak drtivá většina psích prací proběhla bez obtíží. Větší bodové ztráty šly bohužel na vrub neznalosti zkušebního řádu psovoda, což je obrovská škoda.
Blok poslušnosti podle ZZP3. Kdo má rád překážky, zde nepochodí. Cviky prověřují především praktickou ovladatelnost psího záchranáře. Kdo se úspěšně porval například s průchodem hlučnou skupinkou, cizím aportem a přenášením psa cizí osobou, pokračoval rovnou na vyhledávání.

Dva sutinové speciály. Na každé prohledání časový limit 25 minut. Neznámý poměr celkem pěti ztracených subjektů. Čtyři živé osoby a jeden vzorek simulující mrtvý pach. Speciál 1 probíhal v přízemí a sklepních prostorech budovy „roty“ spolu s venkovní sutinou. Druhý speciál byl pro závodníky terénem zcela novým. „Sutina II., jak ji označuje JMBSZBK, vznikla teprve nedávno a úkryty byly doladěny právě pro organizaci závodu. O putovní pohár P. Staňka se nakonec utkalo 10 závodních týmů a dokončilo 9 dvojic. K vidění byly různě kvalitní práce. Nemůžeme zmínit práci všech, ale rozhodně je třeba vyzvednout dvojici bezesporu nejlepší.

Sympatická Bára Andělová z JČZBK spolu se psí parťačkou Viky předvedly nejlepší poslušnost a nejlepší speciály závodu. Jediné zaškobrtnutí, které tato dvojice předvedla u vzorků, bohužel vedlo k nesplnění zkoušky. Ale i tak byla práce Báry s Viki jedním slovem SOUHRA. 

Barbora Andělová + Nika z Lantíkova
SC1 79 b., SC2 83 b., P 92 b. Celkově s velkým náskokem 254 bodů a zasloužené 1.místo!
Na 2. místě skončila domácí dvojice Alena Pokorná (Arísek Black) se psem Hurican Black Krásnoočko s býsledným hodnocením SC1 72b., SC2 69b., P 78b., celkem 219 bodů.
3. stupeň vítězů obsadila Kateřina Staňková s maliňačkou Api Force of Destiny a bodovým ohodnocením 1SC 70b., 2SC 68b., P 81b., celkem 219 bodů.
Ani jedna vítězná dvojice se bohužel nedokázala popasovat s  bezchybným nalezením vzorku mrtvého pachu. Limit zkoušky tedy nesplnil žádný ze závodníků. I tak všem patří velká GRATULACE.
Práce všech kvalitně posuzovali a hodnotili rozhodčí: Mgr. Lucie Dlouhá (rozhodčí poslušnosti), Ms. Eva Klemšová (hlavní rozhodčí závodu + 2SC) a Ing. Pavel Troller (rozhodčí 1SC).
Na hladký průběh celé akce dohlížela vedoucí zkoušky Jindřiška Zapletalová spolu s vedoucími terénů: Radek Polák (1SC) a Ondřej Gulda (2SC) a Petra Janoušková (poslušnost). Pro uskutečnění tohoto závodu bylo potřeba nasazení a pomoci mnoha lidí, ostatně tak jako je u záchranařiny běžné. Potřebujete opravdový kolektiv, partu. A tou Jihomoravská záchranná brigáda SZBK skutečně JE. 
Všem pomocníkům (členům brigády, rodinným  příslušníkům, kamarádům a známým) ať už na place nebo schovaným v zázemí za pomoc. Závodníkům za sportovní chování a samozřejmě velké poděkování sponzorům tohoto závodu, kterými byly: 
 
Lesy ČR, Mija autocentrum s.r.o., Jihomoravský kraj, MAVEZ, Button Creative s.r.o., OK Pet.

Za fotografie patří díky fotografovi Tomáš Svoboda. Memoriál P. Staňka byl tento rok poslední velkou akcí pořádanou Jihomoravskou brigádou. Na další se těšíme zase v příštím roce.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
1.6.2024, Chbany
Blíží se 22.ročník prestižního závodu Pohár prezidenta v kategorii ZZP3, ještě se můžete hlásit
25.4.2024 17:43

... přejít na aktuality