Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Mistrovství republiky záchranných psů 15. 10. – 16. 10. 2021 Břeclav

40. Mistrovství záchranných psů Svazu záchranných brigád kynologů České republiky, nad kterým převzal záštitu hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich, je za námi. Jen málo organizací se může pochlubit takovou historií Mistrovství ZP jako SZBK ČR.


Mistrovství republiky záchranných psů 15. 10. – 16. 10. 2021 Břeclav
Autor: Miloš Mazálek | Datum: 30.10.2021 - 00:00 | Zhlédnuto: 1480x

Od roku 1980, kdy se konalo 1. Mistrovství záchranných psů, uplynula dlouhá doba a za ten čas se změnilo mnoho od vybavení psovodů modernějšími komunikačními prostředky, bezpečnostními prvky ochrany psovoda až po náročnost výcviku atestovaných psovodů a psů. Co však zůstalo, je snaha o co nejlepší výkon v náročném výcviku a tím i vyšší šance na záchranu lidských životů. Člověk zatím nevynalezl žádný přístroj, který by dokázal psa záchranáře nahradit a porovnávání výkonů je ukazatel, který nás neustále posouvá vpřed. Jednou z takových soutěží je i Mistrovství ZP ČR.

     Uspořádat jubilejní 40. Mistrovství republiky SZBK ČR záchranných psů je velká výzva a odpovědnost. Jako pořadatel letošního mistrovství byla vybrána z pověření prezídia SZBK ČR Jihomoravská brigáda SZBK. Po dvou předchozích zkušenostech z minulých let skýtá záruku profesionálního provedení celé soutěže.

     Stanovení časového harmonogramu pro závodníky, náročný úkol přesně harmonogram dodržet, dramatické chvíle, kdy se vám večer před mistrovstvím z důvodu nemoci odhlásí dva soutěžící a je zapotřebí narychlo informovat náhradníky, aby počet přihlášených byl naplněn dle regulí svazu… to vše s sebou nese organizace takovéto akce. Do pátečního rána jsme se proto probouzeli s vědomím, že nás čeká náročný víkend. Bylo potřeba zajistit a převézt mnoho věcí a připravit celé zázemí mistrovství v Autokempu Apollo v Břeclavi.

Bannery sponzorů byly vystaveny, stupně vítězů umístěny, speciální prostory pro vyhledání subjektů připraveny a překážky pro obratnost na místě operativně upraveny tak, aby přesně odpovídaly parametrům zkušebního řádu. Přípravy pak vyvrcholily v pátek večer slavnostním nástupem všech závodníků, zahajovacím slovem pana Svatopluka Pěčka, starosty Břeclavi, zazněla státní hymna a 40. Mistrovství bylo zahájeno.

     Sobotního rána se jednotlivé pracovní týmy pod vedením vedoucích přesunuly na svá pracoviště a rozhodčí Ms. Zdeněk Čmejrek na prvním a Ms. Michal Svoboda na druhém terénu rozmístili dohromady celkem šest subjektů do dvou prohledávaných oblastí – trenažéru IZS Poštorná a na Recyklaci. Ms. Petr Katrev překontroloval překážky v Apollu na poslušnosti a vše bylo připraveno pro první závodníky.

     O tom, že jsou soutěžící výborně připraveni, nikdo nepochyboval, ale tlak časových limitů, neznámé prostory a vycházející sluníčko, které na poslušnosti nepříjemně oslňovalo, si vybraly svoji daň. Ze strany pořadatele bylo nejdůležitější zajistit, aby byli psovodi na svém místě včas a mohli se v klidu připravit na výkon. Tři auta podle harmonogramu neustále pendlovala mezi speciály a Apollem. Na všech místech se objevoval Honza Zoňa, který měl na starosti sponzory a media a fotograf Tomáš Svoboda se svým týmem. Počasí nám přálo, dopolední i odpolední část proběhla podle harmonogramu a bez zádrhelů. Konečně bylo rozhodnuto, body sečteny a začala příprava na slavnostní vyhlášení vítězů.

Na prvním místě a mistrem ČR SZBK se stal člen Jihomoravské brigády Radek Polák s fenkou Dixie Mar-Zur. Získal také pohár za nejlepší speciál a jako jediný splnil limit zkoušky ZZP3. Druhé místo s nejlepší poslušností obsadila členka pořadatelského týmu Hanka Vymazalová s fenkou Niki z Huckelovy vily. Třetí místo získala Ms. Eva Klemšová s fenkou Bria Hradní sklep a pro čtvrtou, bramborovou medaili, si přišla naše Pavla Svobodová s fenou Aisha z Údolí Bobravy.

Chvíle slávy pro závodníky, záblesky fotoaparátů a je tady státní hymna a závěrečná slova o ukončení 40. Mistrovství ZP SZBK ČR. Jeden den v roce, kdy musí psovod se svým psem ze sebe vydat vše, aby zúročil práci několikaletého výcviku. Velká škoda, že s námi letos nemohl být z důvodu rekonvalescence po nemoci Ms. Bc. Vilém Babička, prezident SZBK ČR, chyběl tady nám všem.

Musím říct, že všichni, a to nejen závodníci, ale i pořadatelský kolektiv Jihomoravské brigády zaslouží velkou poklonu, poděkování a uznání, že se tohoto úkolu zhostili se ctí. Velký dík patří také všem sponzorům, kteří se z velké části podíleli na zajištění mistrovství ať finančně, nebo kvalitními cenami nejen materiálními, ale i zážitkovými. Všem za to děkuji.

Miloš Mazálek

ředitel mistrovství a vedoucí Jihomoravské brigády


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
1.6.2024, Chbany
Blíží se 22.ročník prestižního závodu Pohár prezidenta v kategorii ZZP3, ještě se můžete hlásit
25.4.2024 17:43

... přejít na aktuality