Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Mistrovství záchranných psů SZBK ČR 2023

Již 42. Mistrovství SZBK ČR proběhlo v termínu 6. - 8.10. 2023 o víkendu v režii jihočeské brigády ve výcvikovém areálu Spáleniště.


Mistrovství záchranných psů SZBK ČR 2023
Autor: JčZBK (Pavel Troller), Lucie Dlouhá | Datum: 10.10.2023 - 00:00 | Zhlédnuto: 995x

Letošní ročník byl zároveň prvním mistrovstvím podle nových propozic, zahrnující i noční práci. Organizace byla o to náročnější, v jihočeské brigádě se ale vždy najde dostatek ochotných rukou a akce proto proběhla bez nejmenších zádrhelů. Jako vzácný host se slavnostního zahájení zúčastnil ředitel územního odboru HZS Jihočeského kraje plk. ing. Pavel Rožboud, který v několika větách vyzdvihl význam spolupráce všech složek IZS, profesionálních i dobrovolných a připomněl několik úspěšných společných akcí. Potvrzením výborných vztahů brigády s ostatními složkami IZS byla i významná pomoc hasičů z SDH Přední Výtoň při organizaci mistrovství.

Šetnáctka nominovaných závodníků se sjela již během pátečního odpoledne a následně dle harmonogramu a vylosovaných startovních čísel absolvovala noční práce v sutině s neznámým počtem zavalených osob, kde práci psů ztěžoval ruch a pohyb pracujících záchranářů v blízkosti sutiny a omezený prostor pro psovoda. V 5hodin ráno na krátko program mistrovství měl přestávku s tím, že již od půl osmé startovaly denní práce na sutině a poté poslušnosti. V denní práci se každý účastník musel popasovat s další novinkou propozic mistrovství, a to postupným prohledáním sutiny rozdělené na dva sektory s nemožností vracet se do prohledaného úseku. 

Jak už to bývá, některým závodníkům se dařilo lépe, některým se práce nepovedly podle jejich představ, svou roli sehrál i los a trocha nezbytného závodnického štěstí. Ze všech výkonů se ale svou kvalitou vymykaly dvě téměř stejné práce, obě se splněným limitem ve známce velmi dobře a ziskem titulu CACT. Na prvním místě nakonec skončila nová mistryně SZBK ČR Lucie Dlouhá z pražské brigády s fenkou australského ovčáka Fortunate Desire Diandra, o jediný bod za ní skončila na druhém místě Jihočeška Bára Andělová s borderkou Nikou z Lantíkova. Obě se svými fenkami potvrdily konstantně vysokou úroveň vycvičenosti, každá z nich vyhrála v průběhu roku jeden z kvalifikačních závodů. Na třetím místě se umístil Pavel Běhan ze ZBK Vysočina. Obrovskou smůlu měla jedna z favoritek mistrovství, Jihočeška Katka Hrkalová, které se bohužel těsně před závodem těžce zranil pes.

Při vyhlášení výsledků proběhlo i oficiální poděkování vedení svazu hlavnímu rozhodčímu mistrovství, Ms. Zdeňku Čmejrkovi, který se s významným životním jubileem rozhodl ukončit kariéru rozhodčího.

Průběh a výsledky mistrovství potvrdily životaschopnost nového formátu mistrovství i postupového klíče nominačních závodů. Kvalifikovaní z dvojkových sutinových přeborů nebyli na mistrovství jen do počtu, naopak předvedli výborné výkony a umístili se na předních místech, a to včetně nové mistryně. Všem, kdo se na zdárném průběhu akce podíleli, patří velký dík, zvláštní poděkování patří sponzorovi mistrovství, firmě Vafo Praha, za krásné ceny pro účastníky. 

Našim kolegům pak přejeme rovněž úspěšný průběh příštího mistrovství 2024, které se bude konat rovněž na jihu, tentokrát ovšem Moravy.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
1.6.2024, Chbany
Blíží se 22.ročník prestižního závodu Pohár prezidenta v kategorii ZZP3, ještě se můžete hlásit
25.4.2024 17:43

... přejít na aktuality