Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Prověrka praktického nasazení - sutiny

Ve dnech 25.8.-27.8.2023 proběhly pro kynology SZBK ČR již druhé Prověrky praktického nasazení ve specializaci sutiny.


Prověrka praktického nasazení - sutiny
Autor: Karel Šplíchal a Lucie Dlouhá | Datum: 28.8.2023 - 00:00 | Zhlédnuto: 920x

Rájem soustředění byla Mimoň a přilehlé okolí, kde se nám podařilo zajistit adekvátní a pro účely prověrky odpovídající sutiny. Praktické prověrky mají totiž za úkol nejen prověřit, ale i připravit kynologické týmy na Atesty MV ČR a na praktické zásahy.

Díky Generálnímu ředitelství HZS ČR a jeho Záchrannému útvaru se role instruktora a komisaře ujal již podruhé kpt. Mgr. Petr Klega, který prověrku metodicky vedl a ve spolupráci s výcvikovou komisí SZBK ČR připravil situace tak, aby byly co nejvíce podobné reálnému zásahu.

Celá prověrka byla koncipována jako několik reálných nasazení psů v sutinách poškozených budov. Na prověrku nastoupilo sedm týmů a všechny týmy předvedly práci, během které se musely vypořádat s úkoly prověřujícími ovladatelnost psů, jejich psychickou i fyzickou kondici, schopnost pohybu a práce s pachem na reálné sutině včetně přesnosti dohledání a označení míst nálezů. Výkony psů i psovodů byly v souhrnném hodnocení dobré a  pro posuzovatele představovaly pozitivní zjištění, že v SZBK se psovodi posunuli opět výrazně k požadavkům z praxe. Bylo hezké se na jejich práci dívat. Vrcholem prověrky bylo denní nasazení v sutinách, které byly vytvořeny při demolici budovy jen pár dnů před konáním prověrky.

Výsledkem prověrky jsou dva týmy, které pracovaly bezchybně a splnily prověrku, jeden tým prošel s drobnými chybami a čtyři týmy byly hodnoceny jako nesplnil. Ve třech případech nesplnění prověrky byly důvodem chyby v taktice psovodů a nedostatky v ovladatelnosti jejich psů, přičemž motivace a chuť psů pracovat i v dusném počasí horkého letního dne byly opravdu dobré. Nechybí jim tak příliš, aby příště i tyto týmy prověrku splnily. V případě jednoho účastníka se jednalo ve větší míře o chyby psa ve značení nálezů, jemuž by tak zřejmě neuškodilo trochu odpočinku mezi jinými akcemi.

Úspěšným psovodům, Lucii Šimkové s fenou zlatého retrívra Ivy Krásná Lukrécia (ZBK 06), Magdaleně Novotné se psem border kolie Dakarai Jay von Bocoron (čekatel v ZBK 11) a Hance Habrové se psem malinois Alex Moravia Arabas (ZBK 10), tak výcviková komise SZBK ČR doporučuje podat přihlášku na sutinové atesty MV ČR. 

Stejně jako na plošných prověrkách je součástí sutinových prověrek samozřejmostí souhrnné a precizní vyhodnocení práce každého jednotlivého účastníka, psovoda i psa, které je podstatným plusem a cenným zdrojem informací a poznatků pro všechny včetně figurantů. Po skončení prověrek má každý psovod i figurant možnost tréninku na sutině, vyzkoušet si tak další prvky z praxe či postavit motivační hledání po náročné práci.

Za výcvikovou komisi SZBK ČR děkujeme všem pomocníkům, ZBK Pardubického kraje za organizaci, jmenovitě Martině Foldynové,  a ZBK Ústeckého kraje a ZKO Březenecká za zapůjčení materiálního vybavení.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
1.6.2024, Chbany
Blíží se 22.ročník prestižního závodu Pohár prezidenta v kategorii ZZP3, ještě se můžete hlásit
25.4.2024 17:43

... přejít na aktuality