Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Soustředění SZBK pro praxi - plochy

V termínu 13.-.15.10.2023 proběhlo už čtvrté soustředění pro praxi plochy. Tentokrát v součinnosti s KZJ Brno.


Soustředění SZBK pro praxi - plochy
Autor: Martin Jakubše (VK SZBK ČR), Saša Perníčková (KZJ), | Datum: 20.10.2023 - 00:00 | Zhlédnuto: 1271x

Hodnocení soustředění, postřehy a poděkování od účastníka akce, Saši Perníčkové z KZJ: 

Tento říjnový víkend jsme měli možnost zúčastnit se soustředění v Pelhřimově, které pořádali za SZBK Martin Jakubše a Láďa Červený. Soustředění bylo určeno atestovaným psovodům nebo psovodům, kteří mají splněnou svazovou prověrku plošného vyhledávání. Bylo postaveno na tom, že všichni zúčastnění psovodi jsou připraveni na praktický zásah.

V pátek byl příjezd, seznámení se s následujícím víkendovým programem. Byli jsme rozděleni do dvou družstev ( týmů po cca 7 psovodech) . Program na sobotu zněl jasně: jedno družstvo se druhému v určených sektorech poschovává tak, aby je psovodi se psy z druhého týmu nenašli. Účelem tohoto bylo, že každý psovod musel přemýšlet nad úkrytem, ne si jen tak někam lehnout. Zahrabávání pod zem ani výšky nebyly povoleny. Tímto nás organizátoři přiměli pracovat s větrem, pořádně si prohlédnout přidělený sektor a vymyslet strategii. Jelikož celý víkend ,,všude dobře foukalo", nebylo to úplně snadné. Strategie byly různé - ležet v co nejhorším terénu ve svahu mezi skalami, skoro hodinu ležet na jednom místě a poté se přesunout na jiné místo...

Myslím, že organizátorům muselo dát velkou práci vymyslet, jak poskládat sektory a sladit, který psovod se psem bude kde hledat. Sektory (každý cca 10 ha) měly společné hranice a všichni psovodi se psy hledali ve stejnou chvíli. Na každý sektor byl určený čas 1hod. 15 min. K sektoru jsme každý došli podle GPS, nahlásili se vysílačkou a na signál hlavního štábu jsme všichni najednou začali prohledávat. Po určeném čase jsme se přesunuli ke svému druhému terénu a opět na signál začali práci. Odpoledne se týmy prohodily. Odpoledne nám hledání navíc zpestřil vydatný liják.

Večer proběhlo zhodnocení prací jednotlivých psovodů s jejich psy. Zjistili jsme, kde máme své slabiny a na čem musíme zapracovat. V neděli nás čekala dopolední práce. Kdo chtěl, vyzkoušel si práci s mapou v terénu. Někteří jsme prohledávali cestu. Mým důležitým poznatkem je pořádně projít rozcestí, na kterém se schází více cest. Někteří psovodi cvičili navětřování.

Soustředění bylo opravdu nabité a my jsme neměli čas na odpočívání, zato jsme si odváželi spoustu zkušeností. Moc děkuji za zorganizování Martinu Jakubšovi a Láďovi Červenému. Budu se těšit na další spolupráci.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
1.6.2024, Chbany
Blíží se 22.ročník prestižního závodu Pohár prezidenta v kategorii ZZP3, ještě se můžete hlásit
25.4.2024 17:43

... přejít na aktuality