Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Výroční Memoriál Oldy Dvoroka - praktický závod záchranných týmů 2022

Tak jako loňský rok, tak i letos jsme připravili praktický závod pro záchranné psy. Před 50 lety, 8.září v roce 1972 p. Olda Dvorok založil II. Československou brigádu, ze které později vznikla Záchranná brigáda kynologů Moravskoslezského kraje. Proto byl tento závod jubilejní s názvem Výroční Memoriál Oldy Dvoroka – Praktický závod záchranných psů 2022.


Výroční Memoriál Oldy Dvoroka - praktický závod záchranných týmů 2022
Autor: Převzato z prezentace Záchranné brigády kynologů Moravskoslezského kraje | Datum: 7.11.2022 - 00:00 | Zhlédnuto: 623x
Po bedlivém hledání toho nejlepšího terénu, jsme nakonec celý závod umístili do prostředí krásných Hostýnských vrchů, do katastru obce Rusava.
Do závodu se přihlásilo 8 dvoučlenných týmů. Bohužel jich nakonec dorazilo pouze 6.
Podtitul závodu …a byla svatba… napovídá, že příběh celé akce se bude točit kolem svatby a poztrácených svatebčanů. A bylo to tak.
Na pátek večer jsme za pomocí kolegů z SDH Rusava a PČR připravili modelovou situaci – pátrání po pohřešované osobě.
Velitel zásahu přidělil psovodům sektory pro propátrání a ostatní šli pátrat v rojnici…Pátrání bylo ukončeno bez nálezu, ale závodníci tímto dostali malou ochutnávku toho, co je asi čeká, a že poprat se s terénem nebude hračka. Pátrači zapojení do rojnice si vyzkoušeli, že šlapat v rojnici není tak jednoduché, jak se zdá, a že i pátrání v rojnici musí mít svůj řád a velení.
V sobotu časně ráno po losování pořadí závodní týmy vyrazily na cca 12 km dlouhou trasu. Celá délka trasy byla pojatá jako avizace. Závodní týmy na startu dostaly slepou mapu, aby dopředu nevěděli, co je čeká, a postupně si přikreslovali další úseky. Cestou pátrali po pohřešovaných svatebčanech, aniž by znali popis osob, jejich počet nebo lokalitu. Pátrání bylo náročné, protože jediné poznávací znamení, že našli správné osoby, byl svatební doplněk, kterým byli naši figuranti viditelně označení.
Na trase bylo pro závodníky připraveno 19 stanovišť, na kterých v terénu pracovalo 51 lidí, ať už jako vedoucí, nebo jako figuranti. Na každém stanovišti museli členové závodních týmů plnit úkoly, které prověřily jejich připravenost pro práci kynologa záchranáře v plošném pátrání.
Všichni museli zvládnout poskytnout první pomoc psovi, první pomoc člověku, transport na vozíku za autem, transport na člunu, vyplňovali jednoduchý test, určovali azimut, traverzovali se na laně přes roklinu apod. Pro odlehčení plnili třeba i veselé úkoly na stanovišti s názvem Hravé hřiště a samozřejmě museli cestou prohledávat několik vyznačených sektorů.
Při představení závodu jsme zmínili, že vítězem bude každý, kdo se vrátí do cíle. Po 7–9 hodinové túře se vrátili všichni a na některých bylo vidět, že už neudělají ani krok navíc a už vůbec ne někam do kopce…
Jenže ještě je čekaly noční práce ve dvou připravených sektorech, na které nám navíc padla místy dosti hustá mlha. Šest osob, po kterých pátrali, byli ukryto kde jinde než v okolních prudkých kopcích.
Závod prověřil nejen zkušenosti týmů a jejich fyzičku, ale pochopitelně i fyzickou zdatnost jejich psů, vždyť psovodi nachodili okolo 18 km a psi naběhali cca 25 km v kopcovitém terénu.
Neděle se nesla v duchu vyhodnocení závodu a předávání cen členům závodních týmů.
Díky štědrosti našich sponzorů byli odměnění všichni, mohli jsme mimo jiné udělovat i individuální ceny např. za nejlepšího plaváčka na vodě, na časovce pak cenu Usaina Bolta nebo šneka Ferdy, smolaře dne, nejlepšího hledače poztrácených svatebčanů atd.
A samozřejmě přišlo i seriózní ohodnocení podle získaných bodů a odměny dle umístění závodních týmů.
My jsme moc rádi, že podle reakcí závodníků se závod opravdu vydařil, a budeme se snažit na příští rok připravit minimálně tak dobrou akci jako letos.
Takže na shledanou na 51. Memoriálu Oldy Dvoroka a to v termínu 20.- 22. 10. 2023.
Poděkování každopádně patří nejenom našim sponzorům, ale i obci Rusava, Sboru dobrovolných hasičů Rusava, Mysliveckému sdružení Rusava z.s., Rekreačnímu středisku Rusava – Jestřabí, Rekreačnímu středisku Nad přehradou Rusava.
Hlavními sponzory závodu byli:
- Generali Česká Pojišťovna (generaliceska.cz)
- Medsol s.r.o. (medsol.cz)
- Oční klinika Gemini a.s. (gemini.cz)
- Frama CZ s.r.o. (framacz.cz)
- Smolo a.s. (smolo.cz)
- DC Ravak Morava a.s. Bernatice nad Odrou (ravak.cz)
- Libor Skýpala – Dotek psa – Canisterapie (Dotek psa - canisterapie)
- Veterinární klinika ABVet (abvet.cz)
- JK Animals s.r.o. (jkanimals.cz)
- Pekárna Anežka Palačov (valasskyfrgal.cz)
- Kremel & Kremel spol. s r.o. (kremel.cz)
- Lukáš Hajda – Mobilefix.cz (mobilefic.cz)
- TFP Universal a.s. (tfpuniv.com)
- D4M kynologické potřeby (d4m.eu)
- Trinutka (trinutka.cz)
- SuperZoo (superzoo.cz)
- Ontario (ontario.cz)
- CBD Botanics (cbdbotanics.cz)
- Pivovar Zašová(pivozasova.cz)
- Balcony Bar Prague (balconybar.cz)
- Action shop (actionshop.cz)
- Zaffra – chránĚná dílna (zaffra.cz)
- Lovitka design studio (facebook.com/lovitkadesign)
- Salon.sten.cz (salon-sten.cz)
- Kateřina Wlochová (facebook.com/ katerinawloch_hair)
- Pavla Štramberská
- Denisa Havlová
- Lukáš Gavlas
- Ladislava Franková
- Monika Janošková
- Hana Fialová
- Kristi Guziorová
- Jana Eliášová
- Andrea Popelková
- Barbora Vojírová
- Sandra Konečná
- Natálie Zeus
- Kamila Hopjáková
- Kateřina Dušková

Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
1.6.2024, Chbany
Blíží se 22.ročník prestižního závodu Pohár prezidenta v kategorii ZZP3, ještě se můžete hlásit
25.4.2024 17:43

... přejít na aktuality