Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Závod o ZLATÝ KAHAN dle ZZP1

V soboru 27.4.2024 se v Dolním Jiřetíně u Litvínova konal Závod o ZLATÝ KAHAN, který pořádala Záchranná brigáda Ústeckého kraje ve spolupráci s ZKS CENTRUM Parent Company z.s.


Závod o ZLATÝ KAHAN dle ZZP1
Autor: Karel Šplíchal | Datum: 30.4.2024 - 00:00 | Zhlédnuto: 317x

Nastoupilo deset závodníků a bylo o co závodit, vítěz závodu si odnesl historický hornický kahan v hodnotě převyšující 10 000 korun, ale ani ostatní neodešli s prázdnou, všichni si odnesli hodnotné ceny.

Spojením obou organizací vznikla pro závodníky možnost si ověřit své zkušenosti v prostoru bývalého dolu Centrum, na neobvyklých terénech s novými úkryty i na překážkách při disciplínách poslušnosti.

Jak tomu na závodech bývá, byla pro závodníky připravena situace, která odpovídala zkouškám ZZP1, ale pro psovody byla neobvyklá. Jak říkám už dlouho, složitost nedělá úroveň úkrytu, ale situace.

Záludnost byla připravena na speciálu č. 1.

Psovodi po příchodu vstoupili do terénu, kde byl briefing s rozhodčím a vedoucím terénu. Čekal na ně vyznačený terén s tzv. NO-GO zónou pro psovoda. V NO-GO zóně se nacházela jedna osoba v úkrytu pod sutí, v prostoru, kde se směl pohybovat psovod byla jedna osoba v nově vybudovaném úkrytu pod panelem, který téměř splýval v terénem. Aby se psovod, nebo pes, do tohoto úkrytu nepropadl a právě z důvodu změny situace, byl na tomto úkrytu postaven rozkládací stolek a „odloženou mikinou“.

Bohužel drtivá většina psovodů se rozhodla, že osoby budou jistě v NO-GO zóně a zcela ignorovali při prohledání terén, ve kterém se pohybovali. Na začátek terénu, kde byla ukrytá osoba se cíleně vrátila asi polovina psovodů, kteří ovšem poslali psa doleva a doprava za hranu terénu, nikoli před sebe. Další dva psi se při prohledávání terénu k osobě samostatně dostali, našli, ale psovod je i při probíhajícím značení odvolal. Jeden pes pod stolečkem štěkal, druhý hrabal, ale ani to nestačilo psovodům k nabytí dojmu, že se jedná o nález osoby a psa, při prvním náznaku značení, odvolali. Jen v jednom případě nechal psovod psa pracovat a osobu nahlásil. Někteří psovodi se dokonce několikrát ujistili, že se opravdu nachází v prohledávané oblasti, ale nakonec tu oblast vůbec neprohledali.

V polovině času byla NO-GO zóna zrušena a psovod se mohl pohybovat kdekoli, což bohužel vedlo k tomu, že se všichni psovodi pustili do prohledávání NO-GO zóny a na začátek terénu se již nevrátili.

Po skončení prvního speciálu proběhla zběžná kontrola předepsaného vybavení psovoda. Zde až na výjimky bylo vše v pořádku. Jeden psovod měl sice působivý, ale zcela prázdný batoh, bez předepsané výbavy. Několik psovodů se začalo po sutině pohybovat bez pracovních rukavic, na což byli okamžitě upozorněni, většinou rukavice zůstaly jen v kapse. Ochranné pracovní pomůcky slouží k ochraně vašeho zdraví při práci, pohybujete se v poměrně nebezpečném prostředí a například bavlněné zahradnické rukavice vás, v případě pádu na ruce, příliš neochrání. Posledním kontrolovaným prvkem byl bezpečnostní obojek pro psa. Asi polovina psů pracovala zcela bez obojku, tedy nebylo co kontrolovat, u druhé poloviny byl použit bezpečnostní obojek s využitím suchého zipu, nebo samo-rozepínacího mechanismu, zde tedy pro všechny velká pochvala.

V druhém terénu na závodníky čekala již jen jedna osoba v kanálu budovy, která nedělala většině psů problém. Vzhledem k tomu, že jim ale chyběla druhá osoba, většinou využili celý čas k opětovnému prohledávání druhého terénu.

Tým je psovod a pes. Není na psovodovi, aby hledal úkryty (ať známé, či neznámé), ale aby umožnil psovi prohledat celý terén, což zde vedlo k tomu, že zkoušku složil jen jeden psovod.

Věřím, že pro všechny psovody byl celý tento závod přínosem a odnesli si zkušenosti, které nadále zúročí.

Výsledky:

  1. místo - Markéta Netíková a Bewitch Dream FastForJoy (06 ZBK ÚK) - složena zkouška ZZP1 ve známce výborně
  2. místo - Marián Paulišinec a A Saint Promise Idolo (ČKS - ZKO Březenecká)
  3. místo - Jirásková Marie a Eza Deabei (07 ZBK LK)

https://www.zachranari.cz/vysledky/zavod-o-zlaty-kahan-dle-zzp1_1806.html

Karel Šplíchal, vedoucí terénu č. 1

Fotky z celé akce zde:

https://us.zonerama.com/ZKSCENTRUMParentCompany/Album/1000153165


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
1.6.2024, Chbany
Blíží se 22.ročník prestižního závodu Pohár prezidenta v kategorii ZZP3, ještě se můžete hlásit
25.4.2024 17:43

... přejít na aktuality